UDSTYRS-ORDBOGEN

VI ØNSKER AT DU FORSTÅR HVAD VORES BILER KAN.

Her finder du forklaringer på det udstyr du finder i vores biler.

En bil med 6 gear vil typisk kører længere på literen ved høje hastighedder end en bil med 5 gear.

Det er derfor godt at vælge en bil med 6 gear hvis du kører meget motorvej.

ABS står for Anti Blocking System.

Det vil sige at hjulene på din bil ikke kan blokerer, uanset hvor hårdt du træder på bremsepedalen. Du vil derfor opleve at bremsepedalen nærmest modarbejder dig eller ryster hvis du bremser hårdt op på glat underlag. Det sker fordi en pumpe i bilens motorrum modarbejder dit tryk på pedalen når følere ved bilens hjul mærker at hjulene er ved at blokerer.

ABS-bremser sikre dig den kortest mulige bremselængde og øger dermed sikkerheden i bilen.

ABS-bremser er og har været standartudstyr i mange år efter hånden.

En bil med aircondition kan køle luften inde i bilen til en lavere temperatur end det er uden for.

Det sikre også en mere tør luft i bilen og er godt at tænde hvis du hurtigt vil fjerne dug fra bilens ruder. Det gælder også om vinteren.

I nogle biler kaldes aircondition for Aircon eller AC

Hvis du oplever at det lugter grimt når du tænder for dit airconditionanlæg kan den nemt, hurtigt og billigt fjernes med en Aircondition-rens. Ring 97 26 77 77, så hjælper vi dig med det.

Vi anbefaler dig at slukke for aircondition-anlægget ca. 10 minutter før du forlader din bil, på en meget varm sommerdag, for at undgå at blive forkølet eller få hovedpine af de store temperaturskift du kan udsætte dig for.

I bilen findes der et armlæn mellem forsæderne.

En god ting at være opmærksom på hvis man kører mange timer i bilen.

I en bil med dette ekstraudstyr vil bakspejlet automatisk blive mørkt, hvis lyset fra en bil bagfra blænder dig i øjnene.

Dette har sin gavn hvis man f.eks. kører på motorvejen og bilen bagfra glemmer at blænde ned. Har du svært ved at se i mørke bør du overveje om din næste bil skal have netop denne lækre funktion.

Dækker bagagerummet så man ikke udefra kan se hvad der ligger i bagagerummet. Bagagerumsdækkenet dæmper den støj/rungen der kan komme fra et tomt bagagerum.

Et bagagerumsdækken kan også kaldet en hattehylde.

Det er muligt at koble din mobil til bilen via Bluetooth (trådløst), så man lovligt kan fører en telefonsamtale. Man vil typisk kunne tage og afbryde opkald med en eller flere knapper på bilens rat. Dette er dog forskelligt fra bil til bil.

Vi hjælper dig gerne med at få koblet din mobil til bilen, så du får glæde at dette lækre udstyr.

I nogle biler med bluetooth er det muligt at afspille musik trådløst via bluetooth-audio til bilen radio.  

C.lås = Centrallås

Fjernb. c.lås = Fjernbetjent centrallås

I en bil med centrallås er det kun nødvendigt at oplåse/låse en dør for at hele bilen bliver låst op/låst.

Har bilen fjernbetjent centrallås kan bilen både låses og låses op uden at stikke nøglen i nøglehullet.

Bilens indtræk kaldes dellæder hvis mindst et sted på sæderne er betrukket med kunst- eller ægte læder. 

Hvad er El-spejle? Se svaret her:

Electronic Stability Program / Electronic Stability Control

 

Dette er et system i bilen som sammenholder rattets retning med bilens bevægelse og reagerer hvis bilen skrider ud. Dette sker ved at fordele motor og bremsekræft til de enkelte hjul og derved rette bilen op helt automatisk.

ESP/ESC gør den helt store forskel ved kørsel på sne og is-glatte veje og er en markant sikkerheds-forøgelse. Det har chancen for at rede dit liv der hvor du ikke selv når at reagerer. Du bør altid vælge en bil med ESP/ESC, hvis det er muligt.

Se her hvad en fartpilot kan og hvorfor det er lækkert at have.

Forsædet kan justeres i højden. Typisk med et håndtag eller hjul på venstre side af sædet.

Det er lækkert at kunne justerer forsædets højde, hvis du deler bilen med en som ikke er samme højde som dig. Jo flere måder det er muligt at justerer forsædet på, jo større er sandsynligheden for at du kommer til at sidde helt perfekt.

Isofix en et standardiseret beslag til hurtig, nem og sikker fastgørelse af autostole. Beslaget er at finde mellem ryglæn og sæde.

Undersøgelser viser at kun 30% af autosstole monteret med bilens seler er monteret korrekt, hvorimod 96% af alle autostole monteret med ISOFIX er monteret korrekt. Man bør derfor altid vælge en bil med ISOFIX, hvis man skal have børn med i bilen.

Har din bil klima-anlæg kan du nemmere koncentrerer dig om at kører bil i stedet for hele tiden at skulle justerer på varmeapparatet, idet termostater fortæller bilen om den skal varme eller køle luften i bilen, for at holde den temperatur du har indstillet klima-anlægget til. Et klima-anlæg er således en overbygning på et aircondition-anlæg og findes typisk på de lidt højere udstyrsmodeller.

 

Klima-anlæg fås i 1, 2 og nogle gange i 3 zoner. Det vil typisk sige at du kan vælge én temperatur i venstre side af bilen og en anden i højre. Har klima-anlægget 3 zoner, kan der indstilles en seperat temperatur for bagsædet.

Vi anbefaler dig at slukke for aircondition-anlægget ca. 10 minutter før du forlader din bil, på en meget varm sommerdag, for at undgå at blive forkølet eller få hovedpine af de store temperaturskift du kan udsætte dig for.

Der gemmer sig et eller flere stedet i bilen en holder til en kop eller flaske. Ofte er den/de placeret i midterkonsollen mellem forsæderne.

For nogle bilejere er dette et af de vigtigste stykker udstyr, for andre er det fuldstændig ligegyldigt.

En rigtig bil-nørd kalder det STEREO-KOPHOLDER hvis der er to kopholdere i bilen.

Med køl i handskerummet kan du holde en flaske vand eller chokoladebar kølig på en varm sommerdag.

Bilen bruger den kolde luft fra aircondition-anlægget til, med en luftdysse, at blæse ind i handskerummet. Husk derfor at tænde for aircondition hvis du vil køle handskerummet.

I nogle enkelte biler er det også muligt at køle rummet under armlænet.

Sæderne i bilen er betrukket med enten kunst- eller ægte læder. Lædersæder er rigtig flotte og behagelige at sidde i, men også rigtig praktiske at rengøre og derfor et praktisk valg til familiebilen.

Læderindtræk kan eftermonteres hvis du har forelsket dig i en bil uden.

Bilens rat er beklædt med læder. Et læderrat er mere behageligt at holde ved og mere slidstærkt end et rat i plastic.

Motorkabinevarmer kaldes også olifyr

Har en bil dette udstyr, er der på bilen monteret et lille oliefyr som kan betjenes med timer, en fjernbetjening eller i nogle tilfælde sms/app. Oliefyret opvarmer både motor og kabine mere effektivt og hurtigt end motoren selv kan. Du kan på den måde slippe for at skulle skrabe is eller sætte dig ind i en kold bil. Når motoren er varmet op af oliefyret, går den langt på literen med det samme du starter den.

Oliefyr er meget udbredt i de andre nordiske lande, men kun få biler har det i Danmark.

Der er altid muligt at få eftermonteret oliefyr både på benzin og diesel biler.  

Bak tæt på noget uden at kører ind i det.

En bil med parkeringssensor har, i bagenden og nogle gange også i forenden, små sensorer som registrerer hvor tæt bilen er på objekter. Når du bakker hen til noget afgiver bilen en bip lyd. jo hurtigere bilen bipper jo tættere er du på objektet bag din bil.

NB! Læs altid i instruktionsbogen hvordan parkeringssensoren virker på netop din bil. 

Bagsædets ryglæn kan lægges ned i den ene side samtidig med at du stadig har plads et en passeger i den anden side. Vi kalder det også splitbagsæde hvis bilen har 3 enkelte bagsæder. 

Dette er det mest almindelige indtræk i biler på de danske veje. Der kan være tale om både ensfarvet eller mønstret stof. Kig på vores billeder af bilens sæder for at se om du kan lide stoffet. 

Et eller flere sæder i bilen kan opvarmes elektrisk. I de fleste biler med sædevarme er det de to forsæder der kan opvarmes.

Sædevarmen varmer typisk også det nederste af ryglænet op, hvilket er lækkert hvis man døjer med ondt i lænden.

Et eller flere steder i bilen er der beklædt med træ/ trælook. Som regel på instrumentbordet eller på dørene.

En bil skal altid have tågelygter i bagenden. Når vi angiver at en bil har tågelygter betyder det at bilen også har tågelygter i forenden.

Med tågeforlygter er det nemmer at både se og blive set i tåget vejr.

Udvendig temperaturmåler

Det kan være meget nyttigt at vide hvor koldt eller hvor varmt det er uden for bilen mens du kører. Så ved du nemlig om vejen kan være glat eller om en mur af varme vil ramme dig når du stiger ud af den kølede luft i bilen.

Bilens sæder er betrukket med velour. Velour er dejlig blødt, slidstærkt og kan efter mange kilometer og år se ud som nyt.

En xenon-lygte giver ca. dobbelt så meget lys som en normal forlygte. I dagslys gør det ingen forskel men når det bliver aften opdager du hvor lækkert det er at kunne se meget mere. Det er rart at kunne opdage ting på vejen, som f.eks. rådyr eller tabt gods, på så lang afstand som muligt.

En pære til en xenon-lygte koster mere end en almindelig halogenpære, til gengæld springer den ikke så tit.

Prisen på en xenon-pære ligger i de fleste tilfælde på ca. kr. 550,- + moms og montering.

Du kan kende en bil med xenonlygter på det blå skær fra lyset i lygterne.

Tallet angiver diameteren på alufælgene i tommer. (en tomme er 2,54 cm.)

Jo større diameter fælgene har jo mindre dæk er der plads til, affjedringen vil blive hårdere og styrtøjet mere kontant.

Tallet angiver diameteren på alufælgene i tommer. (en tomme er 2,54 cm.)

Jo større diameter fælgene har jo mindre dæk er der plads til, affjedringen vil blive hårdere og styrtøjet mere kontant.

Beregn byttepris

Book prøvetur